האם לגלח כלבים עם פרווה כפולה?
הקיץ מגיע ועימו החום הכבד. בעלי כלבים רבים מגלחים את כלביהם על מנת להקל עליהם את עומס החום. האם זה הצעד הנכון? כל העובדות על פרווה כפולה בכתבה שלפניכם:
הקיץ הגיע וכולנו משילים שכבות בגדים מהחורף. בעלי כלבים רבים מניחים כי כך יש לנהוג גם בחיות המחמד שברשותם ומגלחים את פרוות הכלב על מנת להקל עליו את החום הלוהט ולהקל עליהם את איסוף השערות הנושרות ללא הפסקה. ובכן, תלוי בסוג הכלב שברשותכם, ייתכן שאתם מזיקים לכלב יותר מאשר מסייעים לו. לסוגי כלבים רבים יש באופן טבעי פרווה כפולה, כלומר, מכל זקיק שיער יוצאות 2 שערות שונות: אחת של הפרווה התחתונה, בדרך כלל צמרירית, רכה וקצרה יותר שתפקידה הוא לבודד את גוף הכלב מחום וקור והפרווה העליונה, הנראית לעין, המשמשת בעיקר לבידוד והגנה על השכבה התחתונה מעקיצות ומקרינת השמש.
חשוב להבין כי לכלב מנגנון צינון שונה לחלוטים מהאדם. אנחנו מדיפים זיעה במקומות שונים בגוף על מנת להתקרר. בלוטות הזיעה של הכלב ממוקמות בכפות רגליו - כך שלפרווה אין כל קשר לבלוטות הזיעה. הפרווה התחתונה יוצרת כיס אויר המבודד מפני תנאי הסביבה. בקיץ היא מאווררת יותר ומחזיקה בתוכה אויר קריר יחסית לסביבה ובכך מגנה מפני החום. בחורף היא סמיכה יותר ומבודדת את הגוף מפני איבוד טמפרטורה לאויר הקר. בנוסף, הכלב מקרר את עצמו בעיקר ע“י מנגנון ההלחתה (התנשמויות מהירות).
המשמעות היא שגילוח בעצם מבטל את יכולת הכלב לשמור על טמפרטורת גופו. בנוסף, הגילוח חושף את עורו העדין של הכלב לכוויות שמש, מכת חום, ובמקרים מסויימים גם לסרטן העור. סיבה נוספת שלא לגלח את כלבכם היא שפרוות הכלב מעידה רבות על בריאותו של הכלב ובלעדיה לא נוכל לזהות שיש בעיה רפואית. (האם הפרווה מבריקה? שופעת? האם יש נשירה מוגברת קרחות או ראסטות?) תפקיד נוסף שיש לפרווה היא תקשורת עם כלבים אחרים, למשל כשהפרווה סומרת, הכלב משדר לכלבים אחרים להתרחק.
איך מזהים אם לכלב שלכם יש פרווה כפולה?
אם יש לכם האסקי סיבירי, רועה גרמני, צ‘או-צ‘או, כל סוגי הרטריברים, כלבי רועים , כלבי השפיץ, חלק מהטריירים, כל סוגי הקוקרים, פקינזי, פאג לכלב שלכם יש פרווה כפולה. כלבים מעורבים מסויימים עלולים לרשת את תכונת הפרווה הכפולה. איך בודקים? במהלך הסירוק ניתן להבחין במרקם הפרווה התחתונה שנשלפת. במגע ניתן להבחין בנפח הפרווה, כשמניחים יד על הפרווה מרגישים שיש עומק של רובד מתחת לפרווה העליונה. בגילוח, בחלק מהמקרים, ניתן להבחין בצבע שונה של הפרווה התחתונה שנחשפה.
אז אסור לגלח כלבים?
כל מקרה לגופו. פרווה כפולה קצרה בשום אופן אין לגלח. אם כלבים היו אמורים להיות מגולחים - הטבע היה דואג לכך. אמנם, יש זנים של כלבים קרחים (מקסיקני קרח, פרואני קרח וסיצי מצויץ, למשל) אבל הם היוצא מהכלל שמעיד על הכלל. האבולוציה דאגה לפתרון בילט-אין בפרווה ולכן אין כל צורך בגילוח. בנוסף, כלבים עם פרווה עבותה מחממים את התער בחשמלי במהירות ויש סכנה של כוויות וצריבות על העור. מסיבות אלה, אנו ממליצים על תספורת קצרה לכלב, אבל מומלץ לא לגלח אלא אם יש סיבה רפואית כמו פציעה, חלילה, או אם הפרווה מלאה בקוצים וראסטות באופן שלא ניתן לפרק ללא גילוח. כלל האצבע הוא שאם מעל 30% מהפרווה מסובכת ברסטות חמורות שלא ניתן לשחרר כראוי בהברשה מקצועית רגילה אז יש לגלח. (בדרך כלל מדובר בכלבים נטושים/משוטטים, שכן אם הכלב מגיע למצב של כ“כ הרבה קשרים בפרווה מדובר בהזנחה) אם אין ברירה,יש לשאוף לגילוח ארוך ככל הניתן. יש לקחת בחשבון שלא בטוח שהפרווה העליונה תצמח כפי שהיתה.
אז איך מומלץ להקל על הכלב שלכם בחום הכבד?
הקפידו שהכלב ישהה במקום קריר או מוצל. עדיפות לפנים הבית, במיוחד בשעות החמות שבין 10-16. דאגו לאספקה קבועה של מים טריים וקרירים. קחו בחשבון שכלבים שחורים נתונים יותר לסכנות של מכת חום.
ומה עושים עם השערות הנושרות בכל הבית?
מסרקים, מסרקים ושוב מסרקים. סירוק תכוף יאסוף את השערות המתות לפני שהן מתפזרות בכל הבית. ובכל זאת, יש להכיר בעובדה שכלבים בעלי פרווה תחתונה משירים את פרוותם. נקודה. אפילו לאחר גילוח, אף שהשיער עשוי להיות קצר יותר, הוא עדיין יכול לנשור.